2010. szeptember 23., csütörtök

A kerítés tánca... avagy mire képesek a fények, amikor reggel még nincsenek elhúzva a sötétítők ...

2010. szeptember 21., kedd

camera obscura - mackójáték


azaz játékon kaptam a Balázs mackóit :)

Tíz perces expó, görbített fényérzékeny papír, kb. másfél perces hívás.

2010. szeptember 20., hétfő

Camera obscura - ÁrnyjátékTíz percig üldögéltem, álldogáltam, rendeztem a tájat, majd boldogan bevonultam a sötétkamrába, hogy előhívjam a képet. Mikor megnéztem a vörös fénynél, nem vettem észre semmi különöset, de a fixálóból kivéve, a fürdőbe rakva, sietve gyújtottam villanyt. Előszőr csak ámultam a dupálázáson, majd röhögőgörcsöt kaptam, amikor eszembe jutott, hogy hibás „szériát” gyártottam a kamerámból: amikor behelyezem a lyukat tartalmazó lemezkét, egy pontban nem zár rendesen :)). De meglett az eredménye: kétlyukú kamera.

2010. szeptember 19., vasárnap

camera obscura (kísérletek)


Két perces expó, nincs digitális korrekció...


Másfél perces expó, nincs digitális korrekció

_______________________________
A vasárnap délelőtti képek, kísérletek itt.

2010. szeptember 17., péntek

Lyukkamerát fabrikáltam


Ahogyan készül a lyukkamera


Egy kis időutazás: Canon 400 D, FED. lyukkamera :)


Mátisfalva, templom mellett. 25 perces expozíció, 15 másodperces hívási idő, és amúgy is sötét lett. (digitális korrekció volt)


Agyagfalva, 20 perces expozíció, 15 másodperces hívási idő, és amúgy is sötét lett. (digitális korrekció volt)

Életem nagy vágya teljesült, Flórián Csaba barátomnak köszönhetően a héten megépítettem életem első lyukkameráját. Rendeltem hozzá FOMA papírt, ami negatívként szolgál, hívót és fixírt :). Csak ámulok, ahogyan visszamentem az időben a fotográfia terén. Ma Csabától kértem szakmai előhívási tanácsot, illetve lyukkörüli gondolatokat, hiszen állítása szerint a camarea obscurá-s fotografálásban minden a lyuk körül mozog :) Neki köszönhetően még tökéletesíteni tudom a technikát és egész sorozatot látok a dologban. Egyszerűen imádom a hangulatot, ahogyan előttem leképződik a történet. Szeretem forma. Persze nem tökéletes. :).

Disznópofák (a sorozat)


A könyörgő


A napozó (fülmelegítős)


A sóvárgó

2010. szeptember 15., szerda

2010. szeptember 2., csütörtök

Anthroposz szikul


Mióta megvásároltam a Helios lencsét, nagyon megkedveltem a beállított potrékat. Szerencsém is volt, mert akiket eddig fényképezgettem, mind jól türték lükeségemet. Pedig egy antropológiai sorozatnak igazán beeillik (lásd: Romatánc - arcok). Még folytatni akarom, különböző
korosztályú emberekkel. Remélhetőleg összeáll egy izgalmas kis elemeznivaló.

2010. szeptember 1., szerda

cím nélkül/untitled
Vajon miért érzem azt, hogy kellenek ezek a találkozások. Mindennap látom őket a faluban, nyolcvan fölöttiek. Néha megállok, megkérdezem, hogy vannak, persze szívem mélyén remélem azért, hogy még egy vicces történettel köszönik meg érdeklődésemet. Olyankor a szemükben mintha élettöredékek csillannának fel. Akárhányszor képet készítek róluk, mindig valami mással találom szembe magam. Szeretemtörténeteiket meghallgatom.