2009. február 28., szombat

Történelmi séta Székelyzsomboron


<<<... Már messziről látszik a székelyzsombori vár ...>>>


<<<... A vár részleteiben és egészében is bizony elhanyagolt állapotban van, pedig állítólag a hatvanas évek elején még füstölték ott a szalonnát, ahogyan Székelyderzsben teszik ma is ...>>>



<<<... ...>>>


<<<... ...>>>

<<<... ha a falun végigmegyünk, bizony hosszú sorokon 1800-as, 1900-as évek elején épített házak vannak, mindegyikre felírva, pontosan mikor épült. Itt született Nyirő József. ...>>>

Balázs Ödönnel és Flórián Csabával ma eljutottunk Székelyzsomborig. A tavalyi oklándi fotótábor alkalmával voltam először a településen, de akkor megfogadtam, oda még visszamegyek (ahogyan most is). Hihetetlen építkezési stílus, emberek, hangulat... A múltba repített vissza ez a félnapos kiruccanás.

____________________________
Székelyzsombor, Jimbor, Sommerburch

2009. február 23., hétfő

2009. február 21., szombat

Végtelen 2.


<<<... ...>>>

Ma délelőtt egy picikét sétáltam a falu körül. Kellett a csend, a nyugalom és a megfigyelés. Elmentem ahhoz a fához, amit rengetegszer lefotóztam.
Öröm visszatértni oda. Mindig meglep valami apró kis részlettel.

2009. február 16., hétfő

Végtelen


<<<... unending ...>>>

Csodálatos volt ennek a csuporék fának a látványa, ahogyan a szürke, pilinkéző időben, szomorkásan gubbasztott a mező közepén. Sokáig kerülgettem, mint macska a forró kását. Leguggoltam a hóba, hogy semmi se zavarja a látókörömet, érezhessem végtelen nyugalmát, amit egyébként én is kerestem abban a sétában.... A végtelen érzése keringett bennem, amit egyszerűen csak megszakít ez az apró kis látvány...

2009. február 14., szombat

Jégállatkák


<<<... a teknősbéka ...>>>


<<<... a bálna ...>>>


<<<... és a marha ...>>>

... esetével találkoztam ma. Érdekes volt egy bokor körül bóklászni, és felismerni a jégcseppekben az állatokat. És rá kellett döbbennem: Agyagfalva határa tele van csodákkal...

2009. február 13., péntek

2009. február 12., csütörtök

untitled


<<<... az igazság odaát van ...>>>


---------------------------------------------------
Zene: Sidsel Endresen & Bugge Wesseltoft: Truth

2009. február 11., szerda

Huncutka szomszédja


<<<... ...>>>

Huncutka fotózása közben a „slégenszembenszomszéd” gyerekek figyelemmel kísérték, hogy mit is csinál ez a sok ember, azzal a sok fényképezőgéppel. Huncutka játéka után figyeltem fel a sor száradó ruhára és az álló gyerekre.

2009. február 10., kedd

Huncutka



<<<... ...>>>

Dobóból indult az utunk a Vágás-patak menti erdei túránkra. A falu utolsó házainál a sárban gyerekek bicikliztek boldogan. Igazi falusi idill tárult elénk, ahol maszatos gyerekek vidáman élik mindennapi, gondtalan életüket, miközben a szüleik szénát vásárolnak valamelyik falustársuktól, és szekérrel hordják haza azt.
Visszafele jövet ez a legényke huncutul rámmosolygott. Kukucskálósdit játszott velem, végül sikerült lencsevégre kapni. Kifejezetten élvezte a helyzetet. Majd a képet megmutattam neki a kijelzőn, még nagyobb mosolya lett.

_______________________
zenei aláfestés

2009. február 8., vasárnap

Fadísz


<<<... emlék a fán ...>>>

A családdal, barátokkal erdei túrán voltunk tegnap a Vágás pataka mentén. Nem sértetlen a táj. Egy fába házikót karcoltak. A sebek gyógyultak, a nyomok maradtak.

2009. február 7., szombat

Kányád község képekben


<<<... ...>>>


<<<... ...>>>

Székelyudvarhely, Művelődési Ház koncertterme, megnyitó.
A kiállítás két hétig lesz látható.

2009. február 3., kedd

Ice Age


<<<... ...>>>

....................................................................
The Doors: The End

2009. február 2., hétfő

Meghívó


<<<... Fotókiállítás Székelyudvarhelyen ...>>>

Orbán Balázs szemével Kányád községben – fotókiállítás Székelyudvarhelyen, a Művelődési Ház koncerttermében. Megnyitó: 2009. február 6-án, pénteken, 18 órakor.

A fotótáborban részt vettek: Ádám Gyula, Veres Nándor, Vitos Hajnal (Csíkszereda), Czire Alpár (Székelykeresztúr), Flórián Csaba (Béta), Fülöp Lóránt (Agyagfalva), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Tóth Zsuzsanna (Hatvan), Balázs Ödön, Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Molnár Attila (Tekerőpatak)

Patak-sztori (1.)


<<<... ...>>>

Egy kis patak szeli át a falut. Sok mindent látott eddig, és még sokkal többet fog látni. Agyon van szennyezve, van aki a szemetét egyenesen beledobja annak ellenére, hogy a hulladékgyűjtés meg van szervezve. Mikor komolyabb esőzések vannak, egész medre tele van pillepalackkal. A minap is egy egész zsákkal került ki belőle.
A falu öregjei mesélték, egykor még ittak belőle. Ma azért nem merne senki sem kortyolni vizéből.
Apró kis patak, de ha felduzzad, bizony nagy dolgokat tud véghezvinni...

2009. február 1., vasárnap

Az alagút vége


<<<... ...>>>

Tegnap a fiammal sétáltunk a faluban. Ő hozta a saját fényképezőgépét :)), hogy megörökíthesse azokat a dolgokat, amiket lát. Annyira vidámak voltunk, hogy észre sem vettük: olyasmiket csinálunk, amiket a felnőttek egyszerűen „bolondságnak” titulálnak. S ha még figyelembe vesszük, hogy egy „faluba bevándorló” teszi azt? :D. Ketten a sánc átvezető csövénél hajlongtunk, és közben a legénykével együtt mondogattuk: csíííííz!
Azt hiszem, mint a képen is látszik, nemcsak én, hanem Balázs is élvezte a szituációt!