2009. július 30., csütörtök

Néhány óra Ráduly Jánossal










Egykor havonta találkoztunk, beszélgettünk, nevetgéltünk, ma már évente egyszer-kétszer - ha igen. De mindig örömmel látom, hogy az alkotás, kutatás, keresés áll figyelme középpontjában. Író, költő, műfordító, néprajz- és rovásíráskutató. Tegnap fiammal meglátogattuk kibédi otthonában, néhány órát együtt töltöttünk Ráduly Jánossal. (Itt egy 2007-ben készült interjú olvasható).

2009. július 26., vasárnap

A Csonkatorony falujában


<<<... ...>>>


<<<... ...>>>

<<<... Őrködő szemek a falu fölött ...>>>


<<<... ...>>>


<<<... Mise ...>>>



<<<... A vendégfúvósok voltak a szertartás zenészei ...>>>


<<<... Ima a Csonkatorony lábánál (Külön köszönöm Hlavathy Károlynak a 10-20-as optikát) ...>>>

Külön meghívást kaptunk (Hlavathy Károly, Balázs Ödön és jómagam) a csíkszenttamási falunapokra. Teutsch Alpár fotográfus barátunk jelezte az ünnepséget. Hihetetlen vidék, csodálatos hangulat, és leírhatatlan a csíkszenttamási emberek szeretete, barátsága. Az eseményen jelen volt egy busznyi nép a magyarországi Tétről: fiatal fúvószenekar-tagok, tanárok és falulakók. Az esemény kapcsán megköttetett a testvértelepülési szerződés is. A falu, Csíkszenttamás egyik szimbóluma a csonka torony, a másik a feneketlen tó, és a történelmi templomról nem is beszélve. Ugyancsak az esemény kapcsán mise volt a csonka toronynál: megáldották a nemrégen feltárt és restaurált egykori templom alapját. Az élmény számomra felejthetetlen lesz, köszönet Alpárnak, feleségének, édesanyjának. És tényleg vissza kell menni a faluba, akinek pedig útja van, álljon meg egy napra-kettőre, hogy megérezze a hely csodálatosságát.

2009. július 22., szerda

2009. július 11., szombat

Rockságok




<<<... Bill, a király! ...>>>


<<<... Gyere, gyere ki a domboldalba ...>>>


<<<... Délutáni éledezés koncertnézés közben ...>>>


<<<... Néhányan már a sörsátor körül pihengetnek ...>>>


<<<... Összebújva ...>>>


<<<... Halálfejes magyarkodás ...>>>


<<<... Generációk 1. ...>>>


<<<... Generációk 2. ...>>>


<<<... Kapaszkodás ...>>>

A VIII. Székelyföldi Rockmaraton hangulatát lestem a tegnap Szejkefürdőn. Azért nem titkolt szándékom volt megnézni és -hallgatni Bill kapitányt!

2009. július 8., szerda

Piramis Székelyudvarhelyen

Tegnap este megérkezett Székelyudvarhelyre a Piramis együttes, a Székelyföldi Rockmaraton sztárvendége. Koncertjük ma este lesz a Szejkefürdőn. Tegnap a Gondűző Étterem teraszán fogadták a média képviselőit egy rövid beszélgetésre.

A rockmaraton részletes programja itt.








2009. július 5., vasárnap

Cseresznyeszüret Sükőben

Áprilisban jártam Sükőben, amikor megfogadtam magamnak, hogy visszamegyek a szüretre. Flórián Csaba barátommal, mint két fotófüggő emberke, összeszedtük magunkat, és a tegnap kimentünk újra a ferde torony falujába, hogy az igazi, kászuba szedett cseresznyeszüretet dokumentáljuk. Az első háznál éppen szüreteltek - én meg amúgy is akartam venni néhány kiló cseresznyét (aztán 10 kg-nél is több lett belőle). Közben megtudtuk, hogy szombaton július 11-én lesz a nagy ünnep, a búcsú Sükőben, amire még egyszer vissza szeretnék menni.













<<<... A hagyományos, szüret idején használatos edény, a kászu vadcseresznyefa kérgéből készül, tavasszal háncsolják a fákat, majd formázzák, keresnek hozzá kampót, és megkötözik. A falubeliek állítása szerint a dróttal összekötött kászu nem elég tartós, de a mogyorófavesszővel készült változat sokkal jobb...>>>