2010. május 30., vasárnap

Leltár



Talán nem szabadna leírnom ezt a címet, hiszen Korniss Péterre utal, de ezt a leltárt jómagam készítettem. Azért ez sem felel meg a valóságnak, hiszen a Regiovest - Szent László Kistérség által első alkalommal megszervezett Hadifogoly és veterán találkozó nélkül nem készíthettem volna el a sorozatot. Klikk a képre!

2010. május 24., hétfő

Kézenfogva




Kányádi Sándor:

Déli árnyék

Dél van. Az árnyam csak egy lépés
s olyan áttetsző, mint egy régi,
gyermekkorból felötlő emlék;
nevet a fiam és átlépi.

Ez lennék, ez a törpe árnyék?
Megfordulok egy pillanatra,
verejtékező homlokkal nézek
a fölöttem delelő napra.

Érzem az időt, tapinthatóan,
a pillanat molekuláit;
mi eddig előttem járt, mostantól
múltammá válik,

mögém kerül és nő sötéten
bölcsőmig visszavékonyodva,
s már nem is énrám emlékeztet,
hanem valami Donkihótra.

1965


2010. május 22., szombat

A kosár mindig lábnál van...






Éppen kinéztem az emeleti ablakból, amikor megpillantottam a kosaras bácsit. Az agyamon átfutott a lehetőség, hogy gyorsan kapjam le, hiszen még nálunk sem olyan sűrű a kosarasalakok forgalma. Fentről készítettem néhányat, majd mikor láttam, hogy házal is portékájával, gyorsan kiosontam az utcára. Lesbe álltam, mint macska a bogár előtt. Vártam, vártam, közben már láttam, két helyről is elutasították termékét, megsajnáltam. Gondoltam, egy kosár nekem sem árt, de előtte „bótolni” fogok vele. Amint kilépett a kapun, kattogott a gép. Majd megállt, letette a kosarat és szembe nézett velem. Rövid szóváltás, származási hely után való érdeklődés, meg a szokásos sablonkérdések után az ár felől kezdtem információkat gyűjteni. Borzalmasan drágának találtam az első árat. Mondom, ennyiért megveszem. Nem állt kötélnek, hiszen Udvarhely melletti Máréfalváról érkezett, „és nagyon drága a vonat”. (Megjegyzem, Máréfalvára a gőzös sosem jutott el, hiszen nem nyitogatták nekije a csűrkaput.) Végül mégis elszánta magát, és a két kosárból az egyiket megvásároltam. Míg beértem a kapun, eszembe jutott, – öltözékéből ítélve – lehetséges, hogy ez a bácsi készítette a mesebeli Piroska kosarát is :).

2010. május 7., péntek

A játék magánya...







avagy amikor a gyerek oviban van, akkor kb így néz ki az udvar. Éjféltájban, hazaérve a munkából, megbotlottam egy játékban, aztán orizatriz blogján felfedeztem a nyuszit. Reggel én is nekifogtam kutatni a játékok között. A sziklakertünk mellett kialakított homokozó inkább homokbányára emlékeztet, mint egy játszótérre, és a fűben, virágok közt, mindenütt játékhalom:).