2012. augusztus 30., csütörtök

2012. augusztus 27., hétfő

Termésőrök


(Rugonfalvi halastó környéke, 2012. augusztus 25.)

„Madárijesztő semmitől sem fél,
Örül, hogy még él.”

2012. augusztus 21., kedd

Lófürösztés

 





„...Majd ezt megunva, kiállnak a partmenti sekélybe,
Szikkadni a napra, mely roppant fényt, hevet süt!
Aranypor a sok csepp, megrázkódván az állat!...”

(Tompa László: Lófürösztés)

2012. augusztus 18., szombat

Oldtimerek – hangulatjelentés

 Érkeznek a veterán autók

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal előtti téren gyülekeztek...

 Fiat 510 (1919) 4600 cm3, illetve Mercedes-Benz 170 V Cabrio (1937)

A Fiat 510-et (1919) bevették a nézelődők :D

Citroen (1937)

Bugatti Type 43 - 1927, és a VW Kharma Ghia - 1963 (részletek)
 
 
 Ford T Model Runabout (1925) eredeti állapotban, 
becenevén „Tin Lizzie”, azaz „Bádog Böske”

„Bádog  Bözsi” néhány eredeti eleme

A kiállításról Márai Sándor jutot eszembe:

„Nem szabad egyedül utazni. A magányos utazó kényszermunkát végez. Csak bizalmas és tapintatos társaságban szabad utazni. Egy érzékeny és fogékony lelkû nõ, egy figyelmes és türelmes barát társasága megsokszorozza az utazás élményeit, fokozza a látnivalók színességét, segít megérteni mindazt, amit az út és a világ mutat. Egyedül utazni kínos, feszengõ érzés. Mintha kiszolgáltatnák az embert egy különös börtönnek, mely nagy, mint a világ. Az ember csak társaságban tudja látni, érzékelni a világot. A társaság ad az út komor varázslatának, a változásnak, emberi értelmet. A vándorévek idejében sokat utaztam egyedül, kevés poggyásszal, mindig lázasan, nyugtalanul, hajszolva valamit. Hiányzott egy okos társ, aki a világ veszélyes és nyugtalanító élményében mellettem áll, akit figyelmeztetek, s aki figyelmeztet, aki megosztja a fogadók zord magányát, a vasutak gonosz idegbaját. Megfelelõ ember társaságában a Földet is körülutazhatod, s úgy tûnik majd, pillanat volt az egész. Egyedül csak vánszorogsz a világon át, expresszvonaton és repülõgépen is."

(Füves könyv: Az utazásról)
___________________________________________

A Veterán Autóklub Magyarország, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, valamint Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának szervezésében zajlott az esemény.

2012. augusztus 17., péntek

Oldtimer


„Micsoda ívek...”

(oldtimer kiállítás, Székelyudvarhely, 2012. augusztus 17.)

(Hamarosan egész sorral jövök.)

2012. augusztus 16., csütörtök

Csendszövés

(Rugonfalvi halastó, 2012. augusztus 11.)


A Nap minden élőlényt megtanít a fény utáni vágyakozásra, mégis az éjszaka az, ami mindannyiunkat a csillagokba emel. Valóban, az éj csendje szövi az erdők fáit és a kertek virágait díszítő menyasszonyi fátylat, aztán tékozló ünnepet ülve készíti el a nászszobát, s ebben a szent csendben fogan meg a holnap az Idő ölében.”
 Khalil Gibran: A Próféta kertje

2012. augusztus 2., csütörtök

Elsüllyesztve





(Bözödújfalu, 2012. július 28.)

Július utolsó szombatján jártam Bözödújfaluban, megrendülve figyeltem a már sokszor látott romokat. Szomorúan állapítottam meg, a víz nem védi meg a romokat a „romtakarítóktól”, a még álló épületfalak pedig szinte a szemem előtt tűnnek el a tó vizében. (2008 telén még jégen is jártunk/láttunk néhány barátommal). Én is turistaként bukkanok fel ott, mint évente sokezer ember, akik megállnak a siratófalnál [Bözödújfalu emlékét, a tó feletti dombon a falu egyik házának falmaradványán elhelyezett márványtábla őrzi. A házfalra felvésték az egykori lakosok neveit és a faluban valaha gyakorolt vallások szimbólumait.] A falhoz vezető úton térdeltem le a műrózsához, amelyet talán a visszatérő, emlékező helyiek/turisták hullajtottak el... 

Minden év augusztus első szombatján találkozót tartanak Bözödújfaluban...

________________________