2018. január 23., kedd

Hatvan perc 100 esztendőből

Rengeteg gondolattal és kérdéssel a fejemben, hideg, napsütéses januári délutánon indultam Berta nénihez fotózni. A szomszédban lakó, állandóan felügyelő unokaöccse segítségét kértem, mert mégiscsak könnyebb dolga van egy fotósnak, ha ismerőssel és nem ajtóstól ront be egy száz éves nénihez: – Csókolom, fényképezni jöttem újra!
Persze, emlékszik rám, már jártam néhányszor nála az elmúlt évek során, sőt testvéréről készült képemet is felfedezem a kis edénykékkel teli asztalán. 
Berta néni 1918. január 23-án látta meg a napvilágot Agyagfalván. Próbálom elmeséltetni vele életének száz évet, de nem bőbeszédű.
Hatan voltunk testvérek, egyik kisebb, másik nagyobb. Mind a hat szolgált valahol, mentünk, kerestük az öltözetet, segítettük a szülőket. Nem úgy volt, mint most, hogy menyök, emelöm a kalapot, s jó napot! – meséli száz esztendős mosolyával.
Hogy mit is dolgozott? 
– Kapáltam! – Közben mosolyog. – Bukarestben szolgáltam, Snagovon szolgáltam, Szögedön szolgáltam, Pestön szolgáltam. Mit meséljek én erről? Dolgoztam és pénzt kerestem! A pénzt haza kellett küldjük, hogy adót fizessenek. Akkor nem volt nyugdíj. Az adóba kellett fizetni, mert ha nem, vitték el dolgokat – mondja.
Ma, amikor nagy szüksége van valamire, elmegy a boltba vásárolni kis nyugdíjából. Otthon hat tyúkot tart, azokat rendezi. Kérdezem is gyorsan: 
– Mit csinál egész nap? 
– Üldögélek! – mondja mosolyogva.
Ropogósan elkacagjuk magunkat.
Kattog a gép, folyamatosan lesem az arcát. Előkerül a második osztályban készült csoportkép, mutatja nekem, melyik ő. Néha elmosolyodik, néha elmereng. Egyszer megszólal: 
– Fölösleges annyi képet csinálni.
Most csak egy órányi időt raboltam el az életéből, a száz évéből, és arra gondolok, mi lesz néhány év múlva? 

Nem merek 100 esztendőre gondolni…  


 

(Agyagfalva, 2018 januárja)

3 megjegyzés:

Szabad Székelyföld Blog írta...

Na ez igen ez tetszett. Ezt meg is osztom a Székelyek Világszövetsége csoportban.

TiSza írta...

Láthatóan jó erőben van még a néni, és az elméje is friss még. Élmény lehet egy ilyen találkozás és fotózás. Jó képek születtek!

f. l. írta...

Köszönöm! Tényleg szeretnivaló Berta néni sajátos humorával, hozzáállásával.