2013. január 9., szerda

Jégsas

(Agyagfalva, 2013. január 9.)

Több éve fotózgatom őket, éjjel megjelennek, meleg napsütésre odalesznek. Mintha rejtőznének a fény elől. Szinte hallatszik, amint a dermesztő hideg recsegve-ropogva alakítja a párát, kristályról kristályra formálva ki tünékeny alakjukat. Néha befejezetlennek tűnik, máskor meg ágas-bogas dzsungellé fejlődik...

[Jégvirág sorozat itt.]

7 megjegyzés:

TiSza írta...

Gyönyörű formagazdagság. Megindítja az ember fantáziáját, mesét lehetne írni róla...

Gabi írta...

Csodálatos vonalvezetése van a természetnek! :) Neked meg sok türelmed és jó szemed :)) A kettő együtt ez a csodaszép kép.

f. l. írta...

Köszönöm nektek!

aeduard írta...

Mint szakmabelit, kicsit mindig megállítanak ezek a jégkristályok. A jelenlegi felvétel is nagyon szép formákat mutat.
Leírok egy számomra igen látványos, kapcsolódó történetet röviden. Pár napja indultam az autóval, majd elkezdtem mosni a szélvédőt (-19 fokos tisztító van benne), pár másodperccel miután az ablaktörlők leálltak, beindult a szélvédőn a szétkent vékony folyadék réteg kristályosodása. Hihetetlen volt élőben látni, ahogy nagy sebességgel növekednek a gyönyörű, hatszöges szimmetriájú kristályok, kusza fraktál szerkezeteket alkotva. Kb. 20-30 másodperc alatt a teljes szélvédőt benőtték, majd újra lemostam és újra csak bámultam. Lehet csak engem varázsolt el, szakmámból adódóan, de tényleg lenyűgöző volt.

f. l. írta...

Nagyon izgalmas, amit leírtál. Nekem is volt egy hasonló élményem, az enyém talán lassabban zajlott, mert nem volt éppen akkora hideg, de egy fél órácska alatt létrejött egy kis erdei aljnövényzet az ablakon. :)

Teutsch Alpár írta...

Mesés!

Kozma Erzsébet írta...

Gyönyörű "madárfotó"!