2014. december 8., hétfő

Lik-kamera

(Agyagfalva, 2014. december 6. AZOBROM BC 111 fotópapír, 9 perces liknyitvatartás)



(Ez az a házikészítésű lyukkamera, ami a fenti képet gyártotta kilenc percen keresztül:)

Likas blogom: Pinhole Camera

2014. december 6., szombat

Öles Micimackó

(Székelyudvarhely, 2014. december 5.)

Tegnap az amúgy is nehézkes udvarhelyi csúcsforgalomban pillantottam meg ezt a lányt öles Micimackójával. Én vezettem, ő nagyon vidám volt. Balázs fiamnak mondom,  gyorsan vegye elő a gépet a táskából, hisz ezt a vidámságot nem hagyhatom ki :) Segítségével lecseréltük az ötvenes Pentacon optikát, majd letekertem az ablakot és vártam, hogy a sor araszoljon, aztán egyszer csak melléjük értünk. Első „lövéseknél” még eltakarta az arcát és mondta a mellette lévő hölgynek, gondolom, édesanyjának:
– Jajj, ne, nézd meg, fotóznak :)
– ...ezt meg kell örökíteni... – vágtam közbe az abalakon keresztül. 
Innentől olajozottabban haladt a sor is, nem maradt sok lehetőségem fotózni. De ők már mindenéppen vidáman mosolyogtak a hátunk mögött.
Elképzelésem szerint, mivel se kéménybe, se cipőbe nem fért bele, Micimackó mikulássipkában végezte az estét :)

2014. december 1., hétfő

Mária néni

(Székelyudvarhely, 2014. november. 25.)

Mária nénit a székelyudvarhelyi keddi zöldséges (városi) piacon kaptam lencsevégre. Szinte ugyanazon a helyen ült a csíkos, vászonból készült kempingszéken, mint Annuska néni. Kis ládikáján volt fűszernövény, fokhagyma, vereshagyma, no meg egyéb házi finomság, melyeket a saját kertjében termel. Nem rajongott a fotózásért, de végül Annuska néni barátságos köszöntése meggyőzte arról, nem lesz rossz vége ennek :). Nem síránkozott a nagy „iparosodásra”, pedig sok minden lezajlott a szeme előtt, hiszen húsz éves korától Máréfalváról járja a környék piacait... Most hetvennégy!

2014. november 23., vasárnap

2014. október 29., szerda

János bácsi, a cipész

(Nagygalambfalva, 2014 októbere)

Samu János cipész éppen egy bakancsot varrt az amúgy régi, tapasztott, székelykékre festett parasztházban kialakított, talán otthonának is használt műhelyében. Örömmel fogadott bennünket, és nem is állt le a melóval: éppen gyantázta a varráshoz használt cérnát. Három fotós (Sándor-Tóth Zsu, Kerekes István és jómagam) ugrott neki. Úgy örültünk, mint majom a farkának, mikor munka közben találtuk őt. Lett is belőle hosszas csevegés, ismerkedés-barátkozás, no meg fotózás.  Szemlátomást élvezte a szereplést... Végül megegyeztünk, hitvány bakancsomat én is elviszem generáljavításra...

2014. október 26., vasárnap

Annuska néni


(Székelyudvarhely, 2014. október 25.)

Annuska néni a székelyudvarhelyi piac egyik sarkában táborozott le egy kis faládikára, melyen volt fokhagyma, hagyma, körülötte szalmavirág, szárított csombor, stb. Még javában pakolászott a reggeli hűvösben, mikor szóba elegyedtem vele. Hihetetlen vonzereje van – gondoltam –, barátságos piaci kofa. Néhány kérdésem után mesélni kezdett, hogy a Budvár alján lakik, itt termeli az árulnivalóit. Látszik is a fokhagymáján, hogy hiányzik a kínai beütés – gondolom. Közel a nyolcvanhoz szinte naponta felbringázik a piacra, hogy portékáját eladhassa. Közben megérkezett egy vásárló, aki a szalmavirág felől érdeklődött, látszott, hirtelen szegezték a kérdést Annuska néninek, elkezdte dicsérni a portéka remek tulajdonságait, és kibökte az árát is. Huncutul rám mosolygott, én meg, mint a játékban segítője, igenlően bólogattam az összeg hallatán. Sajnos a terv nem vált be, a hölgy „mostnincsannyipénzemmertbevásároltam”-sorral odébb állt. Amúgy az egyik árus mesélte, hogy csodálatos rábeszélőképessége van, a vásárlók is nagyon kedvelik.  
Annuska nénit egy fotóra kértem fel, természetesen a bringájával, surcával együtt.

2014. október 18., szombat

Huszársors





(Agyagfalva, 2014. október 18.)

Az 1848-as székely nemzetgyűlésre emlékeztek Agyagfalván. Az eseményen rengeteg huszár is megjelent, igaz, mindig itt vannak, nélkülük nem is lenne esemény. Volt itt ugrándozó huszárkapitány, vágtázó-, kardján pihenő-, zászlóját szomorúan cipelő huszár is. Az évek során számtalanszor kerültem fénygépközelbe huszárokkal, és most sem unatkoztam :) Ha valakit érdekel, a sok huszár közül bizonyára ismerősét is meglelheti ezen a nagy panorámafotón.

2014. augusztus 24., vasárnap

Bill, a király






(Deák Bill Blues Band koncert, 2014. augusztus 22., 
Székelyudvarhely, Szejkefürdő, Motoros találkozó - Daimler MC)