2018. december 31., hétfő

Az év utolsó filmhívása

 
 Agyagfalva

 Agyagfalva
  Agyagfalva

 Agyagfalva

Agyagfalva

 Agyagfalva

 Bencéd

 Bencéd

Agyagfalva


  Most valami számvetésfélét kellene tenni, nagyon okosat mondani... 
Inkább meséljen néhány kocka az év utolsó filmhívásából, amit a FED5B-vel készítettem. 

Boldog új esztendőt!

2018. november 25., vasárnap

A zenélő Feri bácsi

 Ida néni...


Feri bácsi...

 (Bencéd, 2018. november 24.)

A 20. alkalommal szervezett, Az ekhós szekér nyomában nevezetű amatőr színjátszó találkozó szünetében indultam felfedezni Bencédet, a 180 lelket számláló kis falut, amikor az utcán meghallottam, valaki zenél egy házban. Kíváncsiságom elnyomott minden szemérmetességet, nem sokat tétovázva bekopogtam az ajtón. Az előszobában egy idős hölgy hallgatta, amint férje éppen szaxofonon játszik. Szerintem láthatták, mennyire felragyogott a tekintetem, mert ők is mosolyogtak az ábrázatomon. Gyorsan be is mutatkoztam, és már az ajtó között nekifogtam fényképezni. A 86 éves Pap Feri bácsi és neje, Ida néni talán az egyik legidősebb lakói Bencédnek. Feri bácsi valamikor, fiatal korában citerázott, de mostanában inkább a szaxofon foglalkoztatja: „Míg fiatalabb voltam, kevesebb időm volt zenélni, hiszen a család volt a fontos nekem, és a munka sem engedte, de mostanában megtanultam a szaxofonon játszani, előtte csak citeráztam. Akkoriban járogattunk zenélni, csűrdöngölőt játszodtuk, és díjat is nyertem a CAP-nál. Mostanában unalmamba veszem elé, és gyakorolok” – meséli mosolyogva.
Próbálom megérdeklődni, kettejük életének kezdetét is, de nagyon egyszerűen leráznak. A csehétfalvi Ida nénit egy bálban ismerte meg Feri bácsi, sokat nem udvaroltak, talán egy fél év se kellett, és egybe is keltek. Négy gyerekük született. Egyikük, aki éppen Skóciában lelte meg megélhetését, ő hozta az apjának a hangszert, amit – elmondása szerint – nagyon megkedvelt.
Kedvemért elővette a beporosodott citerát is, a maga egyszerűségével életet pengetett belé, én meg csak tátottam a számat. Alig tudtam szóhoz jutni, mikor elköszöntem. Az öreg megtudva, mi járatban vagyok a faluba, szép ruhát vett, és „eléjött” a kultúrba nézőnek. Mielőtt beült volna, Makkai Ilkei Ildikó unitárius lelkész elkérte a gépet, és készített kettőnkről egy képet... 

2018. szeptember 3., hétfő

2018. augusztus 26., vasárnap

Az én Pajtásom

A napokban kaptam ajándékba egy öreg Pajtás fényképezőgépet. Erőst megdobbant a szívem, gyorsan meg is takarítottam, és filmet (Fomapan 120, iso 100) fűztem bele. Másképp nem tudtam tesztelni, csak ha sarjúforgatás-takarás közben pihenésképpek megállok, és lövök néhány képet. Mivel csak 12 kocka van a filmen, így mindenféle helyzetben teszteltem, még hosszú expóval is, B időben. A rekeszek választásában ugyan nem volt nagy lehetőségem, de a 8-11-16 bőven elegendő volt az 1/30-ados sebességhez nyári napsütésben. Persze azért meg kell tanulnom kézben megtartani a gépet, hogy ne mozduljon be, de terveim vannak vele. :)


 Szekérrakás a szomszédos kaszálón... 

 A feleség tereget...

Csendélet. Converse és a gereblye...

 Utcarészlet Agyagfalván...

 Egy rakás virág...

 Hosszú B (T) záridő. Egy malom részlete...

Patakrészlet...

A Pajtás és a száradó film...

(2018. augusztus 26., Agyagfalva)